INICI

fotos denúncia.

En aquesta secció intentarem denunciar amb fotos totes aquelles coses i actes impropis que alguna gent té per costum fer a la muntanya, i que tan de mal ens fà als que l'estimen.

Els que caminem per la muntanya ens trobam infinitat de brutícia; ampolles de plàstic, clinex, envoltoris d'aliments, pells de taronja, closques de nous, pistatxos, portells romputs, barreres sense tancar, duen cans i asusten a les ovelles, circulen amb quads fent mal bé el camins i contaminant amb soroll, fan fogateres allà on els hi pareix bè, etc, i no diguem de les pintades a les roques.

Aquets actes que jo calific de vandàlics i "salvatgins" no sempre están fets per els excursionistes, aixó sí, nosaltres ens duim tota la fama, tambè ho fan els caçadors, els domingueros, els mateixos propietaris i gent, extrangers, gent que no tenen una mínima educació.

El meu pare ja m'ho deia; " no sa de notar per on as pasat" i "deixa les coses com a mínim com les has trobat ", sa veritat són dos bons principis, perquè a tots ens agrada tornar-hi i no trobar brutícia.

___________________________________________

 

La tremenda recompensa que proporcionen els viatges d'aventura estan ocasionant que més i més gent acudeixi a la naturalesa. AL mateix temps, el territori que pot ser usat per aquests viatges s'estan reduint en grandària. Més gent i menys terra significa que tots nosaltres hem de ser curosos per a no fer perillar aquesta naturalesa salvatge a la qual anem a gaudir.

L'ética de l'aventura

Una bona manera de protegir l'ambient és recordar que mentre estiguis aquí, ets un visitant. Quan tu visites a un amic sempre ets curós de deixar la casa de la persona com la vas trobar. Mai penses a llençar escombraries en la catifa, tallar arbres en el jardí, posar sabó en l'aigua per a beure o gravar el teu nom en la paret de la sala. Quan vas a la naturalesa s'aplica la mateixa cortesia. Deixa tot com ho vas trobar. Caminar i acampar sense deixar rastre són signes d'un excursionista expert que cuida el medi ambient. Viatja tan molt lleuger sobre la terra.

Els principis de No Deixar Rastre

No Deixar Rastre és un programa d'educació en habilitats i educació ètica en el camp que és reconeguda a nivell nacional en els EUA. Els principis de "No Deixar Rastre" no són regles sinó guies a seguir en tot temps. Els principis de No Deixar Rastre poguessin no parer importants a primera vista, però el seu valor és aparent quan es considera els efectes combinats de milions d'altres visitants com tu. Un campament o fogata mal col·locats és de petita importància, però milers d'ells degraden seriosament la naturalesa tal com la volguéssim experimentar tots. El no deixar petjada és responsabilitat de tots.

ELS PRINCIPIS

Planeació i preparació, Viatjar i acampar en superfícies durables, Eliminar les deixalles apropiadament, Deixar tot tal com estava, Minimitzar l'impacte de les fogates, Respectar la vida silvestre, Ser considerat amb altres visitants.

No Deixar Rastre depèn més de l'actitud que de regles i reglaments. Moltes de les pràctiques de campament que triis han d'estar basades en la teva situació específica, que inclou moltes variables per a un àrea determinada, com el sòl, la vegetació, vida silvestre, nivells d'humitat, estació de visita, etc.

L'adequada planeación i preparació del viatge ajuda als excursionistes a arribar a els objectius plantejats però amb seguretat i gaudi a més de minimitzar els danys als recursos naturals i culturals. Els campistas que planegen poden evitar situacions inesperades i minimitzar la seva presència amb només complir els reglaments de l'àrea tals com observar el límit de la grandària de grup.

La planeació adequada assegura: Aventures de baix risc perquè els campistas obtenen informació concernent a la geografia i temps i es preparen d'acord a això. Campaments col·locats adequadament perquè els campistas es donen el suficient temps per a arribar a la seva destinació. Fogates apropiades i mínimes escombraries per la curosa planeación del menjar, el seu empacamiento i l'equip adequat.

Campaments i senderisme.

El dany a la terra ocorre quan els visitants calciguen la vegetació o comunitats d'organismes més enllà de la seva recuperació. Les àrees desolades que resulten d'això es converteixen en camins indesitjables, campaments i erosió del sòl.

Concentrar l'activitat o dispersar-la?

En àrees d'alt ús, els campistas haurien de concentrar les seves activitats on la vegetació està ja absent. Minimitza el dany als recursos usant camins existents i seleccionant llocs de campament ja designats o existents. En àrees més remotes i menys freqüentades, els campistas generalment es dispersa. Mentre caminen, prenen diferents rutes per a evitar crear nous camins que causin erosió. Quan acampen, dispersen les botigues i les activitats de cuina ?i mouen el campament diàriament? buscant altres llocs de campament. Sempre escull les superfícies més durables: roca, grava, pastures seques o neu. Aquestes guies s'apliquen a la majoria dels establiments alpins i poden ser diferents en altres àrees, com els deserts. Aprèn les tècniques de No Deixar Petjada per a la teva activitat o destinació específica.

Empaqueta'l i duu-te'l

Aquesta simple i encara efectiva frase motiva als visitants a prendre les seves escombraries i dur-se-la a casa. Sensibilitza a dur-se del camp tots els materials extra presos pel teu grup o per uns altres. Minimitza la necessitat de dur menjar amb embolcalls i accepta el repte de dur-te tot el que portes.

Sanitat

Els excursionistes produïxen aigua bruta i deixalles humanes que requereixen atenció especial.

Aigua bruta

Ajuda a prevenir la contaminació dels cursos naturals d'aigua. Després de llençar les partícules de menjar, elimina l'aigua amb que vas rentar els plats almenys 70 metres lluny de les fonts d'aigua, llacs i rierols. Usa sabó biodegradable també molt lluny d'aquesta aigua.

Deixalles humanes

S'ha de fer un forat de 15 a 20 cm de profunditat i cent metres lluny de l'aigua, camins i llocs de campament.

Deixa el que vas trobar

Permet a uns altres la sensació de descobriment: deixa les roques, plantes, animals, artefactes arqueològics i altres objectes tal com els vas trobar.

Minimitza les alteracions al lloc

No cavis al voltant de la botiga o construeixis refugis, taules o cadires. No col·loquis claus en els arbres o els corts ni danyis l'escorça i les arrels lligant cavalls als arbres per períodes perllongats. Remplaza les roques i branques superficials que puguin ser mogudes del teu campament. En llocs d'alt impacte, neteja l'àrea i desmantella tot allò que pugui ocasionar un impacte major, com els múltiples llocs per a fogata, taules i cadires.

Minimitza l'ús de la fogata

Algunes persones no poden pensar en un campament sense fogata i per això moltes àrees han estat degradades pel sobreuso de foc i li creixent demanda de llenya. Les lleugeres estufes de campament eviten aquest excés d'ús. Si fas foc, el que has de tenir en compte com més important és el dany potencial al lloc. Les veritables fogates No Deixis Petjada són petites. Usen llenya morta. Quan sigui possible, crema tota la fusta fins que sigui cendra i remou tota les escombraries i menjar de la fogata.

Respecta la vida animal

Els moviments ràpids i sons alts són estresantes per als animals. Considera la pràctica d'aquests mètodes: Observa la vida animal des de lluny i evita disturbarlos. Dóna als animals un ampli espai, especialment durant les estacions de anidamiento, naixement i criatura. Emmagatzema el menjar i mantingues les escombraries i restes de menjar lluny dels animals perquè no adquireixin dolents hàbits.

Respecte a uns altres

Viatja i acampa en petits grups. Mantingues l'el so baix i deixa els ràdios, tocacintas i mascotes en la teva casa ? Selecciona els llocs de campament lluny d'altres grups per a respectar el seu privacía Sempre viatja i acampa silenciosament. Assegura't que els colors del teu equip i roba estiguin d'acord al mitjà. Respecta la propietat privada i deixa les portes (obertes o tancades) com les vas trobar.


________________________________________________________________________________________________________________

Per què no fer fems ?

Temps que triguen els objectes en degradar-se:

3 a 4 mesos

Un bitllet de bus, tiquet de l'Ora, resguard bancari, tren etc... son els objectes que més es llancen al pis. En aquesta destinació final troben ràpidament el camí per a desaparèixer. La pluja, el sol i el vent els afecten abans de ser preses de bacteris o de fongs del sòl. Una pluja forta dissol en celulosa i anilinas.

1 any

El paper, compost bàsicament per celulosa, no li dóna majors problemes a la naturalesa per a integrar els seus components al sòl. Si queda llençat sobre terra i li toca un hivern plujós, no triga en degradar-se. L'ideal, de totes maneres, és reciclar-lo per a evitar que se segueixin talant arbres per a la seva fabricació.

1 a 2 anys

Sota els raigs del sol, una burilla amb filtre pot demorar fins a dos anys a desaparèixer. El filtre és de acetato de celulosa i els bacteris del sòl, acostumades a combatre matèria orgànica, no poden atacar-la d'entrada. Si cau en l'aigua, la desintegració és més ràpida, però més contaminant.

5 anys

Un xiclet mastegat es converteix en aquest temps, per acció de l'oxigen, en un material fortisim que després comença a esquerdar-se fins a desaparèixer. El xiclet és una barreja de gomes de resines naturals, sintètiques, sucre, aromatizantes i colorants. Degradat, gairebé no deixa rastres.


10 anys

Aquest és el temps que triga la naturalesa a transformar una llauna de refresc, cervesa etc..a l'estat d'òxid de ferro. En general, les llandes tenen 210 micrones d'espessor d'acer recobert de vernís i d'estany. A la intempèrie, fan falta molta pluja i humitat perquè l'òxid la cobreixi totalment.

30 anys

L'Aerosol, és un dels elements més polèmics de les deixalles domiciliàries. Primer perquè al ser un aerosol, excepte especificació contrària, ja és un agent contaminant pels seus CFC (clorofluorocarbonos). D'altra banda, la seva estructura metàl·lica ho fa resistent a la degradació natural. El primer pas és l'oxidació.

30 anys

Els envasos tetra-brik no són tan tòxics com un imagina. En realitat, el 75 % de la seva estructura és de (celulosa), el 20 de polietilè pur de baixa densitat i el 5 per cent d'alumini. El que triga més en degradar-se és l'alumini. La celulosa, si està a l'aire lliure, desapareix en poc més de 1 any.

30 anys

l'aliatge metàl·lic que forma les xapes d'ampolles pot semblar candidata a una degradació ràpida perquè té poc espessor. Però no és així. Primer es oxidan i a poc a poc la seva part d'acer va perdent resistència fins a dispersar-se.

-100 anys

D'acer i plàstic, els encenedors es prenen el seu temps per a convertir-se en altra cosa. L'acer, exposat a l'aire lliure, recién comença a danyar-se i rovellar-se lleument després de 10 anys. El plàstic, en aquest temps, ni perd el color.

100 anys

Juntament amb el plàstic i el vidre,poliestireno expandit (suro blanc, porespan) no és un material biodegradable. Està present en gran part de l'embalatge d'articles electrònics. I així com es rep, en la majoria dels casos, es llença a les escombraries. El màxim que pot fer la naturalesa amb la seva estructura és dividir-la en molècules mínimes.

Mes de 100 anys

Els plàstics-polipropileno, el mateix material de les pajitas i envasos d'iogurt. Es pot reciclar més fàcil que les ampolles d'aigua mineral (que són de PVC, clorur de polivinilo) i les quals són de PETE (tereftalato de polietilè).

150 anys

Les borses de plàstic, per causa del seu mínim espessor, poden transformar-se més ràpid que una ampolla d'aquest material. Les borses, en realitat, estan fetes de polietilè de baixa densitat. La naturalesa sol entaular una "batalla" dura contra aquest element. I en general, perd.

100 a 1.000 anys

Les ampolles de plàstic són les més rebels a l'hora de transformar-se. A l'aire lliure perden la seva tonicidad, es fragmenten i es dispersen. Enterrades, duren més. La majoria està feta de tereftalato de polietilè (PETE), un material dur de rosegar: els microorganismes no tenen mecanismes per a atacar-los

200 anys

Les sabatilles esportives estan compostes per cuir, tela, goma i, en alguns casos, escumes sintètiques. Per això tenen diverses etapes de degradació. El primer que desapareix són les parts de tela o cuir. El seu interior no pot ser degradat: només es reduïx.300 anys

Els plàstics tous com el dels canells, són dels quals més triguen en desintegrar-se. Els llamps ultraviolats del sol només assoleixen dividir-lo en molècules petites. Aquest procés pot durar centenars d'anys, però desapareixen de la faça de la Terra.

1.000 anys

Els tasons descartables de polipropileno ( els del cafetito) contaminen menys que els de poliestireno -material de les cajitas d'ous-. Però també triguen en transformar-se. El plàstic queda reduït a molècules sintètiques; invisibles però sempre presents.

Más de 1.000 anys

Les piles. Els seus components són altament contaminants i no es degraden. La majoria té mercuri, però unes altres també poden tenir cinc, crom, arsènic, plom o cadmi. Poden començar a separar-se després de 50 anys a l'aire lliure. Però les hi enginyen per a romandre com agents nocius.

4.000 anys

L'ampolla de vidre, en qualsevol dels seus formats, és un objecte molt resistent. Encara que és fràgil perquè amb una simple caiguda pot trencar-se, per als components naturals del sòl és una tasca titànica transformar-la. Formada per sorra i carbonats de sodi i de calci, és reciclable en un 100%.

 

- - - - - - - - - - - -

Si tens alguna foto denúncia relacionada amb el muntanyisme, la natura, la Serra de Tramuntana, etc.. envia'ns-la.
Una vegada rebuda ens reservem poder-la utilitzar de la forma que més ens convingui..

enviame tu foto denuncia

 

 

 

paparets

Cala Bòquer

Qualque vegada acabarà la plaga del "paperets" ?

_____________________________________________________________________________________________

 

lavadora

máquina sin clasificar

Torrent des LLi

Es más difícil tirarla al torrente que llevarla a un punto de reciclaje, hay cosas incomprensibles

_____________________________________________________________________________________________

nevera

Nevera en el Torrent des LLi

__________________________________________________________________________________________

BOTADORBotador nou02-05-08

A l'esquerra un botador fet pols, situat entre l'entrada del ambalse Cúber i la Base Militar. El de la dreta un exemple de botador situar a l'Emalse de Cùber abans d'arribar al refugi.

_______________________________________________________________________________________

Imagen del autobús siniestrado. (Foto: Jordi Avellà)

Imagen del autobús siniestrado. (Foto: Jordi Avellà)

Lugar: Carretera de Sa Calobra (Mallorca)

9 de julio de 2007. El proyecto de retirada del vehículo ha llegado a un punto muerto. El Consell y el propietario del autocar no alcanzan un acuerdo sobre el modo de ejecutarlo. Pedro Moncadas, dueño de la empresa a la que pertenece el vehículo (Moncadas Sedo S. L.), insiste en retirarlo de una pieza. La institución insular señala que este plan es inviable y propone desguazarlo. Mientras, los turistas se recrean con una nueva y espectacular panorámica en la que inmortalizar su visita a Mallorca.

fuente. El Mundo.es Baleares

retirada  autocar

foto: Diari de Mallorca

A la fi avui el propietari es duu l'autocar a trossos, esper que no en deixi cap.

06-06-08

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________

procesionaria procesionaria

2008 mal año para los pinares, por la proliferación de la "procesionaria" Thaumetopoea pityocampa Schiff.

________________________________________________________________________________________________________

 

BIDONSCOTXE ABANDONAT

En la zona de la Serra d'Alfàbia nos encontramos Bidones de plástico y desperdicios varios, incluyendo un vehículo.

No habrán oido hablar nunca de que deben

descontaminar los vehículos para desguazarlos, precisamente para esto No contaminar.

_______________________________________________________________________________________

 

Pells de taronja Pell de Plàtan

Ses dues bruticies trobadas al començament del Torrent de l'Ofre, Segur que no ho fa al menjador de ca seva.

2-5-08

___________________________________________________________________________

Salt de la Bella Dona Salt de la Bella Dona

Pintadas deplorables en la pared de enfrete del Sant de la Bella Dona (Inca-LLuc). Las paredes han aguantado miles de años, y unos descerebrados la han desgraciado en minutos.

Mayo 2008

___________________________________________________________________________

 

Torre de sa Mola de Tuent__Torre de sa Mola de Tuent

Fotos tomadas por nuestro amigo Juan Sastre en la Torre de sa Mola de Tuent, y que nos ha enviado para evidenciar una vez más de la incultura medioambiental en la Serra de Tramuntana.

_______________________________________________________________________________________

artilugio__mánega de plàstic Font des Pi

Aquest interesant "mobiliari" ja forma part, per desgràcia, de l'entorn des de que es va fer sa canonada d'EMAYA, al Clot d'Almadrà.

Senyors d'EMAYA sàpiguen que no ho volem, facin el favor de endur-se'l. Tammateix es vostro.

La segona una màniga de plàstic a sa font des Pi en el torrent d'Almadrà, tambè sa li ha oblidat.

Pintada Torrent Almadrà

Una triste pintada que fa mal bé el Torrent d'Almadrà, que només demostra incultura dels autors; en Pedro, Albert i altres....

27-09-2008

______________________________________________________________________________________

Puig Massanella

11 octubre 2008

Sa pujada per SW (Pas de n'Argentó) al Puig de Massanella, está infestada de pintadas grogues i vermelles festes per qualque irresponsable que devia tenir por a perder-se. Aquesta gent que no estima sa muntanya, que putes hi fà.Millor s'agues quedat a ca seva. Però algú horroritzat ha intentat minimixarles pintant damunt de color gris, molt mes disimulat.

________________________________________________________________________________________

Torrent des LLi_Torrent des LLi

Nuestro buen amigo Miguel Adamuz nos ha mandado estas fotos, hechas en el Torrent des LLi, que una vez más, demuestran el desprecio que algunas personas tienen con la naturaleza. Un torrente NO es un vertedero !!

22-11-08

______________________________________________________________________________________

Torrent des LLi (Valldemossa)

07.02.09

Otra vez recibimos fotos denuncia del Torrent del LLi en Valldemossa. Comprobado por nosotros in situ, la realidad es lamentable, tanto el Torrent del Rafal como el Torrent del LLi, ambos en Valldemossa, tienen gran cantidad de basuras y desperdicios, lavadoras, motores eléctricos, bidones de plásticos de todas clases, botellas de plástico, tubos de goma, tuberias, cartones, hierros, bolsas de pastico y en general toda clase de desperdicios. Ambos torrentes son de un alto valor paisajistico y es una lástima que por culpa de irresponsables (por utilizar una palabra suave y educada) se minimize su encanto. Es curioso que un lugar como Valldemossa que ha cuidado y conseguido integrarse en el medio natural, tenga individuos tan guarros.

___________________________________________________________________________________________

Cotxe abandonat al cami del castell d'Alaró

abril 2009

Aquest cotxe està abandonat a una volta del Camí que puja all Castell d'Alaró. !!

______________________________________________________________________________________________

Piqueta

abril 2009

A les aproximacions al Puig Tomir mos trobam amb aquestes piquetes de ferroclavades i pintades, hi ha una varietat de bruticia que fa oi.

____________________________________________________________________________________________

Cinta d'una constructora penjada del pins____ bosa de plàstic

maig 2009

Cintes penjades pels pins per indicà el camí a seguir (segurament per caçadors ja que el excursionistes empleam fites) i una bossa gran de plàstic plena de ferros. Pensan en dur tota aquesta bruticia però no pensan en dur-se'l. (el cap està per pensar ...)

___________________________________________________________________________________________

amenaza ?

El propietario de esta mansion en plena SERRA DE NA BURGUESA tiene puesto estos carteles avisando de perros sueltos, pues QUE VAYA CON MUCHISIMO CUIDADO con que NO se le escape NINGUNO y produzacan alguna desgracia. !!

impacto paisajistico

El mismo propietario de la mansión en plena SERRA DE TRAMUNTANA que ha instaladado un vallado metalico con base de OBRA(?) y además otro vallado metalico con brezo, De que se esconde ?, no és esto IMPACTO PAISAJISTICO??

restos de un coche

Restos de coche abandonado cerca del MIRADOR DE N'ALZAMORA en la Serra de na Burguesa. !!

Setembre 2009

___________________________________________________________________________________________

COVA DEL PILARCOVA DEL PILAR

Pintades a ses Coves del Pilar, !! vergonyós !!, gent així no té dret a anar a sa muntanya.

19.09.09

_______________________________________________________________________________________

Pedrera de Son Quint (Son Rapinya)-Pedrera de Son Quint (Son Rapinya)

Camí que condueix a sa Pedrera de Son Quint (Son Rapinya), aquest "abocador" utilitzat pels "xapuceros" aquells indeseables/empresaris que ho utilitzen per dur-hi ses escombraries de de ses xapuces que fan a les cuines, cuarts de bany, terraces, etc.., segur que al client li cobren . !!Quin fàstic de gent !!

19.09.09

__________________________________________________________________________________________

INCENDI A CALA BENIRRÀS D'EIVISSA. AGOSTO 2010

400 ha. cremades, masa per l'Illa

IBIZA, 24 (EUROPA PRESS)El alcalde 'popular' ha arremetido también contra lo que él considera un "exceso de protección" de la zona de Benirrás, preservada por el Ejecutivo balear en esta legislatura. "Han querido proteger tanto que, al final, ha quedado desprotegido, porque no puede ser que allí pueda campar todo el mundo a sus anchas", ha indicado, en relación a la celebración de la fiesta de los tambores, reunión lúdica cuyo peligro ya advirtió el primer edil de Sant Joan hace nueve años.

Lamentables palabras del Alcalde... ahora resulta que el incendio se ha producido porque estaba demasiado protegido, seguro que él hubiera preferido urbanizarlo !!

 

incendi Benirràs, Eivissa

Next >>